Remonstranten leeuwarden
Image default
Huishoudelijk

Waar moet je op letten bij het kopen van een messenslijper?

Waar moet je op letten bij het kopen van een messenslijper?

Wij hebben een aantal praktische tips waar je op moet letten bij het kopen van een Messenslijper. Zo is het formaat het meest belangrijke onderdeel. Je wil immers geen groot mes slijpen met een kleine messenslijper, maar dit geldt natuurlijk ook voor een klein mes slijpen met een grote messenslijper. De grip moet uiteraard fijn zijn, zodat je ook het best mogelijk resultaat kunt halen. Zo heeft de een een voorkeur bij een dikke handgreep zodat hij of zij meer grip heeft, waar de ander juist weer een dunne wil zodat het zo licht mogelijk is qua gewicht. 

Tevens heb je vandaag de dag ook elektrische varianten. Je hoeft dan als het ware alleen het mes vast te houden zodat de machine zijn werk kan doen. Sommige modellen moet je het mes zelf langzaam heen en weer bij bewegen. Echter blijft het dan een lichte inspanning, want veel mensen vinden een normale messenslijper zwaar werk geven. We zijn wel van mening dat je met de hand een beter resultaat haalt, maar dat is ook afhankelijk van het budget wat je beschikbaar hebt. Als je in een goede elektrische variant investeert dan werken deze ook prima. Echter kosten deze natuurlijk wel veel meer.

Verschillende messen slijpen

Bij 5top krijgen wij vaak de vraag of je verschillende messen kunt slijpen met een messenslijper. Dit is niet zo 1.2.3 te zeggen, want het ene model leent zich daar wel voor en het andere niet. Voordat je hem gaat kopen kun je dit vragen aan de medewerker of je kijkt even bij de specificaties op een webshop. Als je zowel gekartelde als normale messen wil kunnen slijpen dan heb je een machine nodig met meerdere fases. Dit heeft te maken met de slijphoek van de messen.