Remonstranten leeuwarden
Image default
Financieel

Zakelijk krediet of zakelijke lening kiezen?

Als (startende) ondernemer komt er vroeg of laat een moment waarop je kapitaal voor je bedrijf nodig hebt. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat je wilt investeren in nieuwe producten, wilt uitbreiden of startkapitaal nodig hebt om een nieuw business idee tot leven te kunnen brengen. Als ondernemer kun je dan uit verschillende financieringsvormen kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een zakelijk krediet of je kunt geld lenen bij een bank. Maar wat is precies het verschil tussen deze twee financieringsvormen? En welke financieringsvorm is het beste voor jouw situatie? In dit artikel hebben wij de verschillen tussen een zakelijke lening en een zakelijk krediet voor jou op een rijtje gezet, zodat je uiteindelijk een weloverwogen keuze voor je bedrijf kunt maken.

Voor een overzicht van geldverlenende instanties kun je de websites van verzekeringsmaatschappijen bezoeken. Hier vertellen voorgaande klanten over de ervaringen die zij met deze banken of instellingen hadden, zodat je op voorhand de beste keuze kunt maken.  

Wat is een zakelijke lening? 

Wanneer je een zakelijke lening afsluit, ontvang je het totale leenbedrag op je rekening. Vervolgens heb je de vrijheid om gebruik te maken van dit bedrag voor jouw onderneming. Precies zoals je wilt. Deze lening dien je in termijnen terug te betalen en je betaalt een afgesproken rentepercentage over het openstaande bedrag. Bij een zakelijke lening kun je het geld dat je hebt afgelost niet nogmaals opnemen.

Wat is een zakelijk krediet? 

Wanneer je een zakelijk krediet hebt, staat er een bedrag voor je klaar op de bank. Hier kun je dan elke keer gebruik van maken wanneer jij denkt dat dit nodig is. Telkens kun je dan tot een vast limiet geld opnemen voor je bedrijf. Bij een zakelijk krediet dien je alleen rente te betalen over het opgenomen bedrag. Iedere maand los je dan een gedeelte af en dit kun je dan ook weer opnemen als je het nodig hebt. 

Wat zijn de verschillen tussen een zakelijk krediet en een zakelijke lening?

Het doel van een zakelijk krediet is om een tijdelijk tekort aan liquide middelen te overbruggen. Denk aan zaken als het betalen van rekeningen of het aanvullen van voorraad. Een zakelijke lening is daarentegen voornamelijk geschikt voor een eenmalige, grote uitgave. Denk bijvoorbeeld aan het aanschaffen van machines, het opbouwen van een website en het inrichten van een bedrijfsruimte.

Naast het lenen van een bank, is het tegenwoordig ook mogelijk om online geld te lenen van online bedrijven. Online geld lenen gaat vaak sneller en het heeft als voordeel dat je jouw online lening op elk gewenst tijdstip kunt aanvragen.

Welke financieringsvorm past het best bij mijn bedrijf en situatie?

Wanneer jij als ondernemer een zakelijke lening of zakelijk krediet nodig hebt, is het belangrijk dat je eerst goed nagaat waar je behoefte precies ligt. Heb jij tijdelijk extra geld nodig? Dan is een zakelijk krediet waarschijnlijk de beste keuze. Heb je geld nodig voor een eenmalige, grote uitgave? Dan is een zakelijke lening waarschijnlijk een betere optie. 

De conclusie

Als ondernemer kun jij uit verschillende financieringsvormen kiezen om geld te lenen voor je bedrijf. Met een zakelijke lening ontvang je het totale bedrag in één keer op je rekening en met een zakelijk krediet kun je elke keer tot een vast limiet geld opnemen.