Remonstranten leeuwarden
Image default
Aanbiedingen

Duik mee in de wereld van kruiden en specerijen

Kruiden en specerijen worden al sinds de oudheid gebruikt om gerechten van een lekkere smaak of wat extra pit te voorzien. Hier in Nederland zijn we er over het algemeen nog wat minder bekend mee, maar in Zuid-Europa zijn kruiden en specerijen niet uit de keuken weg te denken. Duik je mee in de wereld van kruiden en specerijen?

 

Wat zijn kruiden en welke kruiden bestaan er allemaal?

 

Veel mensen halen kruiden en specerijen door elkaar en denken dat het precies hetzelfde is. Toch bestaat er wel een wezenlijk verschil in de manier waarop beide gewonnen worden. Zo worden kruiden gemaakt van bladeren en stengels van verschillende planten. Dit zijn vaak groene, kruidachtige planten die groeien in een gematigd klimaat. Bekende voorbeelden van kruiden zijn onder meer bieslook, basilicum, peterselie, rozemarijn, dille, koriander, munt en ga zo maar door. Er zijn tal van kruiden waar je uit kunt kiezen. Ieder kruid heeft zo zijn eigen smaak en kenmerken.

 

Wat zijn specerijen en welke specerijen zijn er zoal te koop?

 

Specerijen zijn wel degelijk anders dan kruiden. Specerijen worden namelijk niet gemaakt van bladeren of stengels, maar van zaden, bloemknoppen, vruchten, wortels, schors en gedroogde bollen. Ze kennen hun oorsprong in de wat meer tropische klimaten. Veel gebruikte specerijen zijn bijvoorbeeld kaneel, peper, nootmuskaat, gember en steranijs. 

 

Niet alleen lekker, maar ook nog eens ontzettend gezond

 

Kruiden en specerijen zorgen voor een lekkere smaak. Je kunt er uiteenlopende gerechten mee maken. Van een pittige avondmaaltijd tot een zoet dessert. Kruiden en specerijen kunnen los van elkaar gebruikt worden, maar kunnen soms ook heel goed gecombineerd worden zodat een ware smaakexplosie ontstaat. Denk maar aan kruidenthee, waarbij verschillende soorten kruiden met elkaar vermengd worden. 

 

Wist je dat kruiden en specerijen naast lekker ook nog eens ontzettend gezond zijn? Zo wordt er soms zelfs een genezende werking aan toegeschreven. Wanneer je last heb van je spijsvertering bijvoorbeeld kun je eens proberen om wat gember te nemen. Hierdoor worden voedingsstoffen sneller opgenomen. Heb je last van een te hoge bloeddruk? Knoflook kan een ware uitkomst zijn. Knoflook zorgt er namelijk voor dat de bloedvaten in je lichaam ontspannen en vergroten waardoor de bloedcirculatie verbetert. Verschillende soorten kruiden en specerijen koop je bij Naturaplaza.

 

https://www.naturaplaza.nl/

Gerelateerde artikelen

Herenkleding: 4 musthaves voor elke man

Sanitaire Hygiëne

Keukenzout versus natuurzouten, wat is eigenlijk het verschil?