Remonstranten leeuwarden
Image default
Aanbiedingen

Een vijver aanleggen? Dat doe je zo!

Wanneer je de echte rust naar jouw tuin wilt halen, kun je dit eenvoudig creëren door een vijver aan te leggen. Een vijver trekt veel biodiversiteit aan en dus zal de rust in jouw tuin alleen maar blijven toenemen. De aanleg van die vijver is echter nog wel iets wat een beetje aandacht kost. Dit is niet zo 1,2,3 gedaan en daarom is het maar goed dat je bij dit blog bent terechtgekomen. Wij vertellen je hier namelijk alles wat je moet weten om een vijver aan te leggen en dus die ultieme rust naar jouw tuin te halen. Lees vooral gauw verder!

Wanneer?

Het perfecte moment om te beginnen aan je vijver is in het voorjaar. Dit heeft vooral te maken met de temperatuur: in het voorjaar is deze namelijk aangenaam genoeg om hard aan het werk te gaan en is de grond niet bevroren. Dit scheelt je enorm veel verspilde tijd en energie. Daarnaast is het voorjaar het uitgelezen moment om planten in je vijver te plaatsen. De planten hebben in het voorjaar namelijk genoeg tijd om zich te nestelen. Tot slot is het voorjaar hét moment om een goed biologisch evenwicht op te bouwen. Bijna alle planten en dieren ‘komen op gang’ tijdens de eerste zonnestralen van het jaar. Hét moment dus! 

Wat doe je met de bodem?

Op de bodem van een vijver dien je een laag wit zand van minimaal 10 cm aan te brengen. Deze beschermlaag zorgt ervoor dat grondwater niet omhoog kan komen. Ook is het verstandig om rubberfolie aan te brengen op de bodem. Ben je op zoek naar één van de meest gebruikte soorten rubberfolie? Neem dan eens een kijkje bij epdm! EPDM-folie is UV- en ozonbestendig! 

De vijver opfleuren

Een leuke manier om je vijver wat op te fleuren, is door verschillende planten te plaatsen. In de categorie vijverplanten bestaan drie soorten: oeverplanten, waterplanten en zuurstofplanten. We vinden oeverplanten aan de oever terug op een diepte van twee tot vijfentwintig centimeter. Waterplanten dienen als goede schuilplek tijdens enorme zonnestraling of hevige regen voor vissen, kikkers en padden. Zuurstofplanten zorgen ervoor dat voedingsstoffen afgebroken worden en geven zuurstof af.

 

https://www.epdm-tigt.nl/