Remonstranten leeuwarden
Image default
Woningen

Hoe breng je aarding aan op een gebouw?

Wordt je woning binnenkort verbouwd of gerenoveerd? Of ga je zonnepanelen toevoegen aan je huidige woning? Dan kan het van belang zijn dat je een nieuwe aarding moet plaatsen of de huidige aarding moet verbeteren of versterken. Maar hoe doe je dit?

Wat is aarding en waarom heb je het nodig?

Aarding is een onzichtbare veiligheid die je woning beschermt tegen elektrocutie en brand. Aarding verbindt de elektrische toestellen in je woning en geleid eventuele lekstromen naar de aarde rondom je woning. 

Om aarding correct te kunnen plaatsen, heb je de volgende onderdelen nodig:

  • Aardlus, aardpinnen of aardingsstaven

  • Aardonderbreker

  • Equipotentiaal verbindingen 

  • Aardplaten, mocht je extra aansluitmogelijkheden op de aardingsinstallatie wensen. 

Aanleggen in je woning

Bij nieuwbouw woningen die gebouwd worden op een fundering van minstens 60cm diepte is het verplicht om een aardingslus te gebruiken bij het aarden van de woning. Bij verbouwingen is dit vaak niet meer mogelijk en wordt het alternatief aardpinnen of aardingsstaven gebruikt. Dit zijn staven van 150 tot 200 cm lang, gemaakt van koper. Deze staven worden in de grond geklopt om de woning van voldoende aarding te voorzien. 

Ga je voor een renovatie waarbij ook een nieuwe vloerplaat geplaatst wordt? Sla de aardingsstaven of aardpinnen dan bij voorkeur binnen. De staven worden gekoppeld aan een koperen kabel en wanneer deze onder de vloerplaat geplaatst zijn, worden deze automatisch beschermd door de vloerplaat. De aarding kan dan niet worden beschadigd. 

Is het niet mogelijk om de aardingsstaven binnen te plaatsen, plaats ze dan buiten in de tuin. Let wel op dat dit op een plek in de tuin is waar niet meer gegraven hoeft te worden. Dit om te voorkomen dat de leiding van de aardpinnen beschadigd wordt. 

Zodra de aardingsstaven correct zijn bevestigd, kunnen deze aangesloten worden op de elektrische installatie. Zorg er wel voor dat dit altijd gebeurt door een erkend installateur.

 

https://www.bliksembeveiligingshop.nl/webshop/aardingsmaterialen/aardplaten_en_stekeinden