Remonstranten leeuwarden
Image default
Gezondheid

Hulp krijgen bij traumaverwerking

Traumaverwerking kan erg moeilijk zijn. Trauma’s zijn namelijk erg complex en ze snappen is bijna onmogelijk. Vaak weet je wel waar je trauma vandaan komt, maar traumaverwerking is dan weer een heel ander verhaal. Het is dan ook helemaal niet raar dat je hiervoor hulp nodig hebt. Zo kan je jouw trauma beter gaan begrijpen en snappen wat het trauma opwekt. Zo kan je sneller beginnen aan jouw traumaverwerking. Wat je natuurlijk graag wil, want zo kan je beter met je trauma omgaan en weet je wat je moet ontwijken. 

Complex trauma 

Trauma’s komen in allemaal verschillende vormen en maten. Dus traumaverwerking ook. Soms kan je trauma’s makkelijk terug halen. Zoals een ongeluk of misbruik. Maar sommige trauma’s zijn meer onderliggend. Een trauma hoeft namelijk niet te komen van een grote gebeurtenis maar het kan ook komen van veel kleinere dingen. Hiervoor heb je dan traumaverwerking nodig voor een complex trauma. Dit is anders omdat je überhaupt nog moet vinden wat jouw trauma eigenlijk echt is. Hiervoor heb je dan ook een langer traject nodig van traumaverwerking. Met complex trauma heb je dan meer aandacht nodig voor jouw trauma. Misschien wist je helemaal niet dat je een trauma hebt, als je dan psychische hulp hebt gezocht kan je hier misschien achter komen. Gelukkig zijn er psychologen die gespecialiseerd zijn in complex trauma, die jou goed kunnen helpen met traumaverwerking. 

Verschillende trauma’s 

Trauma’s zijn erg verschillend. Zoals eerder gezegd komen ze in alle vormen en maten. Voor iedereen is iets anders ook een trauma. We kunnen het waarschijnlijk wel eens zijn over wat traumatisch is, maar dit betekend natuurlijk niet dat het een trauma wordt. Daarom is het goed dat als je aan traumaverwerking gaat beginnen dat je goed opzoek gaat naar wat bij jou past. Zo weet je zeker dat de traumaverwerking aanslaat en heb je waarschijnlijk een fijn proces.