Remonstranten leeuwarden
Image default
Hobby en vrije tijd

Breien voor Beginners

Stel je voor, een koude winteravond, gezellig bij de open haard, met een warme kop thee in je handen. Wat mist er nog om dit plaatje compleet te maken? Juist, een zelfgebreide sjaal of muts! Breien is een creatieve en ontspannende bezigheid die niet alleen warmte biedt aan je lichaam, maar ook aan je ziel. Breien voor beginners lijkt misschien een intimiderende taak, maar met de juiste begeleiding en een speelse en enthousiaste benadering, kun je binnen de kortste keren prachtige breiprojecten creëren. In deze blog ‘breien voor beginners’ ontdek je de basisstappen om te beginnen met breien en enkele leuke en inspirerende ideeën voor je eerste breiwerk.

 

De Benodigdheden

Voordat je in de wereld van het breien duikt, moet je ervoor zorgen dat je de juiste benodigdheden hebt. Hier is een lijst van de essentiële items die je nodig hebt om te beginnen met breien:

 

Breinaalden

Breinaalden zijn er in verschillende maten en materialen, zoals hout, metaal of plastic. Als beginner kun je het beste beginnen met middelgrote naalden, bijvoorbeeld maat 8 of 9. Deze zijn handig om mee te oefenen en bieden genoeg ruimte om de steken te zien.

 

Garen

Kies een garen dat geschikt is voor beginners, zoals een glad, middelzwaar garen. Katoen of acryl garen werken goed om mee te beginnen, omdat ze niet snel rafelen en gemakkelijk te hanteren zijn.

 

Een breipatroon

Zoek een eenvoudig breipatroon voor beginners. Begin met een project dat niet te ingewikkeld is, zoals een sjaal of een eenvoudige muts. Het patroon bevat instructies voor de steken en de volgorde waarin je ze moet breien.

 

De Basisstappen van Breien

Nu je de benodigdheden hebt verzameld, laten we eens kijken naar de basisstappen van breien. Breien is eigenlijk niets meer dan het maken van lussen met garen en het overzetten van deze lussen van de ene naald naar de andere. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

 

Opzetten

Begin met het opzetten van een aantal steken volgens het patroon dat je hebt gekozen. De meeste patronen geven aan hoeveel steken je moet opzetten. Dit is het begin van je breiwerk.

 

Breien

Houd de naald met de steken in je rechterhand en de lege naald in je linkerhand. Steek de rechternaald door de eerste steek van de linker naar de rechternaald. Wikkel het garen om de rechternaald en trek het door de steek. Nu heb je één steek op je rechternaald. Herhaal dit proces totdat je alle steken op de rechternaald hebt.

 

Afbreien

Als je alle steken op de rechternaald hebt, wissel dan van handen en herhaal het proces. Steek de rechternaald door de eerste steek van de linker naar de rechternaald, wikkel het garen en trek het door de steek. Herhaal dit totdat je alle steken op de rechternaald weer naar de linker hebt verplaatst.

 

Herhaal

Herhaal de stappen 2 en 3 totdat je de gewenste lengte hebt bereikt, zoals aangegeven in je breipatroon.

 

Afvormen

Volg de instructies in je breipatroon om je werk af te vormen. Dit kan onder andere inhouden dat je de steken afkant, de draden afknipt en eventueel de uiteinden wegwerkt.

 

https://breiwinkeltje.nl/breien-voor-beginners/